· 

2016-20 ECIW studiegroep reflectie
Werkboek lessen


Miracles in Contact ontmoetingszondag 2 oktober 2016

 

Willem, Redmar, Albert en Maaike - Ons ware zelf is perfect

 

Ons ware zelf kent geen zonde of schuld. Ons ware zelf is zoals God dat geschapen heeft. Maar hoe maken we contact met dit zelf? En hoe zorgen wij ervoor dat wij dit zelf kunnen ervaren. Welke relatie heb jij met jezelf? Een cursus in wonderen helpt ons om dit contact te herstellen. En om de relatie die we met ons zelf hebben te helen.
Samen met Willem Glaudemans delen Albert, Maaike & Redmar graag hun ervaring over de relatie die zij met zichzelf hebben.
Het gaat nooit niet over relaties!

 


Reflectie

 Van wat het lichaam is, leert de Cursus ons nu wat de Christus is?

 

Inzicht wordt opgeroepen van de gedachte die wij hebben gemaakt en als onze identiteit hebben aangenomen. Dat deze gedachte in onze geest een beeld van afscheiding heeft gemaakt, is geen zonde. Het is ook niet iets dat straf verdient.

 

Het was ons onbegrip dat aanleiding gaf tot deze gedachte. En dit onbegrip wordt Nu, in onze afgescheiden denkgeest vervangen door het licht dat Christus is.

 

De identiteit verbonden aan lichaam en persoonlijkheid, kort gezegd het ego is door angst om bonden. Het afgescheiden zelf vreest God, wil Hem mijden, durft zich niet ongebonden en naakt te tonen of voor Hem te verschijnen, zolang er nog een Angst in hem leeft dat God zijn zonde zal vergelden. Niets is minder waar dan deze angst. De liefde van God is ongekend en onbegrensd voor zijn Zoon. Maar zolang wij ons zelf niet volledig en volwaardig als zijn Zoon zien een aanvaarden, kleeft onze angst aan elk beeld dat ons zou kunnen bevrijden. 

 

Dus blijven wij - onbewust - verbonden aan onze schijnwerkelijkheid.

 

De comments bij de lessen:

 

266. Mijn heilig Zelf woont in jou, Zoon van God

 

De zoeker is het gezochte.
Gelukkig dat mijn wereld vol met spiegels staat die mij dat laten zien

 

Ik identificeer mij niet meer met de persoon die ik dacht te zijn.
Maar de persoon is daarmee nog niet verdwenen.
Mogelijk komt dat doordat ik nog een gevoel heb van verantwoordelijkheid.
Dat ik voor hem moet zorgen, zorgen dat het goed met hem gaat, dat hij gelukkig is of wordt.
Het voelt vreemd om deze verantwoordelijkheid zo voor mij te zien. Hij zat blijkbaar diep verborgen.

 

267. Mijn hart klopt mee in de vrede van God

 

Hoe verder we in de cursus komen, hoe minder woorden ik heb. Ik heb geen idee of dat een goed of slecht teken is. Misschien zou ik me diepgaander moeten verbinden met de dag-lessen. Misschien is het juist een teken van diepgaande verbinding. Het is zoals het is.

 

Doe ik iets verkeerd?

 

Is misschien wel de meest voorkomende vraag van elke Cursus Student. Want soms stroomt inzicht overvloedig binnen, maar vaak ook lijkt de stroom weer stil te staan. Dat roept dan al snel de gedachte op dat er iets niet goed is of niet goed wordt gedaan.

 

Maar Een Cursus in Wonderen is niet een Cursus die je goed kan doen. Uiteindelijk is het doel van de Cursus ook niet om iets te leren. Hij is juist bedoeld om te ontleren. Dat hij steeds de gedachte oproept, Doe ik iets verkeerd? is toch niet vreemd. Want onze diepste basis overtuiging is juist dat wij iets verkeerd hebben gedaan. Dat wij daarom van huis zijn verbannen, straf verdienen, moeten lijden.

 

De Cursus ontkent dit verkeerde niet. Maar toont ons wel dat dit, onze onjuiste keuze, kan worden gecorrigeerd.

 

Toch zal deze correctie pas echt kunnen worden volbracht, als wij onze angst hebben opgeofferd. Als wij geen veiligheid meer zoeken in het ego. Dan pas zullen alle gedachten van schuld zonder enige twijfel naar de waarheid kunnen worden gebracht, om daar in het licht van hun duistere gewaad te worden ontkleed.

 

De identiteit van Zoon van God vraagt om begrip. Toch hoeft de student niks te doen of te bewijzen om deze identiteit te verdienen. Het is zijn geboorterecht.

 

Het enige wat hem staat te doen is om zijn identiteit niet langer te ontkennen.

Wat dan resteert is het dromen van de laatste droom, die God heeft aangewezen als het eind der dromen.

 

En zo is de Zoon weer terug gekeerd.

 

Ronald van Gigch