· 

2018-01 ECIW studiegroep reflectie
Sommige ideeën die het werkboek presenteert zul je moeilijk kunnen geloven, en andere kunnen nogal onthutsend lijken. Dit doet er niet toe. Jou wordt slechts gevraagd de ideeën toe te passen zoals je opgedragen wordt. Er wordt je helemaal niet gevraagd ze te beoordelen. Er wordt je alleen gevraagd ze te gebruiken. Juist het gebruik ervan zal ze betekenis voor je laten krijgen en je tonen dat ze waar zijn.

 

Ben je ooit wel eens aan een cursus begonnen die zich zelf zo in leidt? Maar, en dan spreek ik voor mij zelf. Deze Cursus is de eerste cursus waar ik in dit leven aan begonnen ben, uit vrije keuze. Tot dan toe was alles waar ik aan begonnen was, voortgekomen uit de gedachte dat het zo hoorde, of dat het wel moest om überhaupt in deze wereld een kans te maken, geluk te vinden. Nu start ik dus, voor het eerst in dit leven uit vrije wil aan een Cursus. Dat dit dan een Cursus is die zich niet richt op werelds succes, maar mij juist wil tonen dat deze Wereld een illusie is, dat had ik natuurlijk nooit kunnen dromen. Toch wordt deze droom nu mijn werkelijkheid.


Werkboek lessen

In de inleiding van het werkboek kunnen we lezen dat het doel van dit werkboek is om onze denkgeest te trainen om te denken volgens de richting die het tekstboek aangeeft. Daarbij zal het eerste deel van het werkboek zich erop richten om de manier waarop wij nu zien, ongedaan te maken. In het tweede deel wordt vervolgens ware waarneming verworven. Onze waarneming is verstoort. Het ongedaan maken richt zich daarbij op het corrigeren van gedachten die voortkomen en zijn gerelateerd aan onze oorspronkelijke misvatting. De gedachte dat het mogelijk is om ons af te scheiden van God.

 

Niet voor niks start de Cursus in haar eerste lessen al meteen met het ter discussie stellen van onze waarneming. Zolang wij daar niet aan twijfelen kan er geen ruimte komen, waarin ware waarneming naar voren treedt. Dus oefent de Cursus ons om zowel naar onze uiterlijke als ook onze innerlijke waarneming te kijken. De geboden oefening steunt ons in dit onderzoek en licht zo zaken uit die lijken te zijn geworteld en vastgeklonken. Laat je dus vooral ook verrassen en verwonderen als in deze oefening voor jou blijkt dat deze aangenomen vastigheid, uiteindelijk heel broos en breekbaar blijkt te zijn.


Het is voor de ongetrainde denkgeest moeilijk te geloven dat wat hij zich als beeld lijkt te vormen, er niet is. Dit idee kan bepaald verontrustend zijn en op hevige weerstand stuiten, in velerlei vorm. Maar dat belet de toepassing ervan niet. Meer wordt er voor deze en alle andere oefeningen ook niet gevraagd. Elke kleine stap zal een beetje van de duisternis opruimen, en tenslotte zal begrip ieder hoekje van de denkgeest komen verlichten, die gezuiverd is van de rommel die hem verduistert.

 

Hier spreekt de Cursus haar vertrouwen uit. Lees de lessen, doe de oefening, maak je ondertussen geen zorgen of het wel lukt, ook al is misschien een groot deel van wat je doet of leest, onvatbaar of ongrijpbaar. Vertrouw op het proces en de kracht die in de vorm van dit boek, nu in jouw handen ligt. De training van de denkgeest mag in het begin dan traag lijken te vorderen, maar al snel zul je merken dat deze training leidt tot een wonder, een vergeving, een Heilig ogenblik. Van daar uit zal je denkgeest voor uit snellen en zal je soms moeite hebben om hem bij te houden. Dan haal je hem weer even in en lijkt het als of hij niet meer verder wil, om dan opeens weer in een sprong, mijlen voor je te staan. Ja, zo kan dit proces zich soms aandienen, of worden ervaren. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. De Cursus is consistent en zal elke keer als je even wankelt, je meteen weer een helpende hand bieden.