· 

2018-26 ECIW studiegroep reflectie
Inmiddels loopt dit (studie) jaar al weer tot een einde. Het valt soms moeilijk te bevatten hoe snel een jaar en dus ook de oefening met 365 lessen, voorbij kan gaan. Nog moeilijker is het soms om te benoemen wat het bestuderen van deze 365 lessen voor ontwikkeling heeft gebracht. De eerste keer dat ik deze lessen deed, leek ik echt met sprongen vooruit te gaan. Nu bevindt mijn ontwikkeling zich in de diepere niveaus, die veel subtieler zijn en als zodanig ook niet meer als grote sprongen worden ervaren.

 

Maar de grote spanning en daarmee ook inspanning is wel verdwenen. Tegelijkertijd is mijn tolerantie voor onvrede sterk afgenomen. Zelfs het kleinste ongenoegen zorgt al voor het voelen van een grootse storm in mijn innerlijk. Zo ook is echter de wens om deze onvrede te behouden, verdwenen. De stormen zijn in die zin heviger geworden, maar tegelijkertijd zijn zij ook van kortere duur, omdat ik sneller er toe over ga om de bron van de storm - de onvrede - aan de Heilige Geest te vergeven. Ik koester in die zin geen grieven meer en sta nog meer open voor de aanvaarding van de werkelijkheid.


Werkboek lessen

De lessen van het afgelopen studieblok:

 


Met de afronding van de lessen bij de vraag Wat is een Wonder? en Wat ben ik? brengt de Cursus ons bij het einde van de lessen met het herhalen van onze oproep aan onze innerlijke gids - de Heilige Geest - om naar voren te treden en ons bij de hand te nemen voor het vervolg van onze weg.

 

Voor even hebben wij nu mogen ervaren wat onze werkelijkheid is. Deze ervaring is bedoeld om onze twijfels weg te nemen en ons te ontdoen van de grip die het ego op ons heeft. Natuurlijk hoeft dit nog niet te betekenen dat onze reis tot het eind van onze droom reeds ten einde is. Het is eerder het begin vanaf waar we alles mogen blijven ervaren. Alleen ervaren wij dit nu door de ogen van Christus. Hierdoor zal onze ervaring anders zijn, ook al lijkt het soms nog dat er aan het uiterlijk niets veranderd is.

 

Onze innerlijke bevrijding is echter wel gestart en zal onze, daar waar wij nu kiezen voor de leiding van de Heilige Geest, de ervaringen schenkingen die ook het laatste stuk van weerstand dat het ego voor onze voeten gooit, zal doen verdwijnen in het licht dat nu in ons innerlijk is terug gekomen.


Dit afgelopen jaar mocht ik opnieuw aanwezig zijn bij alle ontmoetingsbijeenkomsten van Miracles in Contact in Amersfoort. Ik heb weer veel mogen leren van alles dat daar door leraren van Een Cursus in wonderen, is gedeeld. Het klankschalen concert van Willem Glaudemans in december bracht mij het volwaardige besef dat ik enorm gezegend ben met dit leven dat mij deze prachtige ervaringen brengt en mij elke dag weer dichter bij de ander en bij mijn Zelf brengt.

 

De boeken die ik mocht lezen van David Hoffmeister, ontnamen mij van enkele fundamentele vragen en blokkades. Daarnaast mocht ik in augustus aanwezig zijn bij de satsang van Mooji in Haarlem. Deze ervaring bracht mij uit bij grootse dankbaarheid.

Ook mijn werk dat het afgelopen jaar werd gekenmerkt door reorganisatie en heel veel onzekerheid, bracht mij vele mogelijkheden om de lessen van de Cursus in praktijk toe te passen. Ik mag daarbij ook ervaren hoe ik zo een nieuwe fase binnen treed, waarbij ik zonder enige controle of overzicht, toch in staat blijk om te blijven staan.

 

Het geven dat ik niet meer vooraf weet hoe zaken gaan lopen, geeft geen onzekerheid meer, maar juist het gevoel dat ik nu volledig mag vertrouwen op de goede afloop.

 

In vrede vervolg ik zo mijn weg. Ook in 2019 weer met de start van de bestudering van de werkboeklessen.